7 критерия за избор на летни гуми за автомобил

Според производителите на автомобилни гуми изборът на такива може да се сведе до няколко основни критерия и те са: големина, скоростен и товарен индекс. Това от своя страна определя и хомологация. Важни са съобразяването на тези характеристики, наред с препоръките на самия производител. Изборът на гуми за автомобила е от значение поради редица характеристики, сред, които са кормилна уредба и системи ESP, ABS и ASR, поведението на автомобила на трасето, рискови фактори и т.н.

Всяка гума сама по себе си има означения, а те крият важни параметри. Всеки символ имат специфика, описана по самата диаграмата. За това може да се направи справка и в самият магазин за гуми или в сервизното обслужване. Предлагаме ви 6 елементарни критерия, по които може да прецените вашите гуми за автомобил и да изберете най-удачния вариант:

1. Алтернативни гуми – често при тях има несъответствие в отчитане на километраж, в разходът на гориво е става по-голям.

2. Летните гуми имат специфика – товарен и скоростен индекс са алтернативни заместители и те не бива да са по-малки от препоръчваните. Ниският индекс може да доведе до сериозни неволи на пътя, неконтролируемото поведение и други.

3. Цената не е критерии за избор на летни гуми – по-скоро такива са заложените параметри и характеристики. При изпитание над 7 градуса на пътя може да се установи, колко надеждни са. Когато няма сцепление сухо трасе и при студено време се втвърдяват не са надежден избор. Цената на летни гуми е по-ниска.

4. Когато скоростният индекс е по-висок, наред с покачване в разхода на горивото, комфорта по време на пътуване е несравним. Специалистите съветват избора на летни гуми да е 2 по 2, всяка ос.

5. Спирачни път – новите гуми се поставят на задните колелета. По този начин колата е стабилна при екстремно спиране, а вероятността на завъртане по-ниска.

6. Шарката на протектор на летни гуми – специалистите съветват избора да е насочен към симетрични гуми, а протектора да е от 2 половинки. Такива гуми не създават шум по трасето и предлагат разнообразие сред производителите на автомобили.

7. Дъждовно лято – изисква гуми, които да отвеждат вода на безопасни места. От значение е и посоката на въртене. Протекторът има посока на търкаляне. Лесно се откриват, чрез “V”-образната шарка на протектора.